Лизинът е една от най-важните аминокиселини, поради факта, че принадлежи към групата на есенциалните (незаменими) аминокиселини, които не се образуват в тялото и трябва да се приемат в достатъчни количества чрез храната. Той е необходим за растежа, възстановяването на тъканите, производството на антитела, хормони, ензими и албумини и това го прави много важен за имунната система. Той участва в усвояването на калция и затова е важен за костите и зъбите. Децата имат 3-4 пъти по големи нужди от лизин, свързано с растежа. Лизинът е ключова аминокиселина за синтеза на колаген и участва в синтеза на карнитин, който се включва в синтезата на мастни киселини на клетъчно ниво.

Следователно лизинът е необходим за следните органи:

  1. За костите- той подобрява усвояването на калция от храносмилателния тракт и възпрепятства загубата на калций със урината. Поради това той е необходим при остеопороза, защото спира загубата на костна тъкан и в комбинация с калций (задължително органичен) и аргинин увеличава активността на остеобластите (клетките изграждащи костта) и намалява активността на остеокластите (клетките разграждащи костта).
  2. Помага против херпес- херпес симплекс (по устните от херпес симплекс вирус 1-HSV-1 и генитален –от херпес симплекс вирус 2- HSV-2) и херпес зостер (от вирус варицела-зостер). Установено е, че херпесният вирус се нуждае от аргинин, за да се развива, а лизинът конкурира аргинина при усвояването. Затова при наличие на повече лизин в храната се намалява аргинина и се спира развитието на вируса. Може да се приема и под формата на добавки – има синтетични и органични такива. Препоръчва се комбинация с витамин С, който също е по-добре да бъде органичен (например от растението ацерола).
  3. Лизинът участва в синтеза на колагена, а той се намира в абсолютно всичките ни органи и системи. Прилага се по време на оздравителния период при спортни травми и при зарастване на рани.

Недостигът на лизин се характеризира с уморяемост, слабост, лош апетит, забавен растеж и намаляване на телесната маса, неспособност за концентрация, раздразнителност, кръвоизливи в очната ябълка, косопад, анемии и проблеми в репродуктивната сфера. Хора, които са пълни вегетарианци и вегани, чийто източник на белтъчини са само зърнените храни, могат да развият дефицит на лизин, макар че и в някои растителни продукти като кайсии, ябълки, круши смокини, домати, цвекло, както и екзотични плодове като папая, авокадо и манго, сурови ядки, грах, пшеница също се съдържа лизин и при добро балансиране може това да не се случи.

От животинските продукти се съдържа във всякакъв вид сирена и кашкавали, млечни продукти, сметана, сладолед от мляко и сметана, риба (калкан, лефер, атлантическа сьомга, шаран, бяла риба, треска, скумрия, риба тон, акула и др.).От месото трябва да се избира такова без мазнини говеждо, телешко, пуешко, пилешко (домашно, за да няма хормони).

Трябва да се познават продуктите, в които съотношението между аргинин и лизин е в полза на втората аминокиселина, притежаваща противохерпесен ефект. За да се намалят рецидивите на херпесния вирус, трябва да се намалят продуктите, които имат високо съдържание на аргинин и допълнително спомагат възпроизвеждането на вируса. Това са различните видове ядки, кофеин, шоколад, желатин, лук и чесън. Не бива да се лишаваме от тези продукти, но е хубаво те да се приемат с други продукти, които балансират количеството на аргинин с лизин. Например комбинации като кафе с мляко, ядки с кисело мляко.

Дневната нужда от лизин е 3 до 5гр., децата имат нужда от повече, затова се препоръчва да им се дават млечни продукти (ако са от домашен източник).