Последни научни изследвания доказват, че млякото не е храна, полезна за човешкия организъм, а напротив- предполага се, че предизвиква множество заболявания. Само по себе си то не е храна, адаптирана към човешкия организъм. Кравето мляко например, внася  в организма на кърмачето информация за растеж. Тя е различна от тази, която то получава с майчиното мляко, защото природата е създала кравето мляко за телето, което на 6 месеца трябва да тежи 500кг. А теглото на шестмесечното кърмаче не надвишава 7-8 кг. Тази специфична информация, която няма нищо общо с растежа на човешкото същество обърква чувствителния механизъм на ендокринната система, контролирана от хипофизата и предизвиква неприятни последици. И понеже става дума не за друго, а за информация, то обемът на погълнатото мляко играе второстепенна роля, тя се предава дори от минимални количества.

Защо е вредно млякото?

Молекулите на кравето мляко са по-големи от тези на майчиното. За да ги усвои човек трябва да мобилизира огромно количество енергия, претоварвайки по този начин черния дроб. Когато кърмачето се отбива и преминава от кърма към краве мляко, дори и млякото да е обработено и приближено по състав към майчиното, често се появяват смущения като запек, колики, диария, повръщане, кожни проблеми като екземи и корички по кожата на главата и др. Протеините на кравето мляко стават първите чужди протеини, които навлизат в храносмилателната система на бебето. Възможно е именно те да предизвикват имунна реакция, която се изразява в гореизброените алергични прояви.

Кравето мляко съдържа 300 пъти повече казеин, отколкото майчината кърма – Той действа като мощно лепило, което задръства организма.

Вярно ли е, че има калций в млякото?

Да, млякото съдържа голямо количество калций, но организмът не може да го усвои, поради информацията, която то носи и която не е приспособена към нашия вид. Нашият организъм усвоява едва 32% от този калций, за разлика от съдържащия се в зеленчуците като броколи, брюкселско зеле, къдраво зеле, китайско зеле и др. от които се усвоява 61%. Това означава, че 100гр. китайско зеле осигуряват повече калций от чаша мляко. Вместо да укрепва костите, калцият от млечните продукти се отлага по стените артериите и ги задръства. Наслагва се в жлъчните и пикочните пътища, предизвиквайки образуването на камъни. В ставите причинява артроза, шипове и други израстъци. Прекомерно голямото количество калций в кравето мляко блокира действието на магнезия, което се отразява на нервите и мускулните клетки.

Предизвиква ли млякото алергия?

Предполага се, че една от причините за рака на гърдата е прекалената консумация на млечни продукти, поради алергията към млякото. А също и това, че съдържащите се в него мазнини и хормони предизвикват възпаление на тъканта на млечната жлеза. Това важи и за рака на простатата при мъжа.

Как влияе млякото на мъжките хормони?

Съдържащите се в млякото естрогени понижават оплождащата способност на мъжете. Но трябва да припомним, че не само в млякото има големи количества естрогени. Има изкуствено синтезирани естрогени в заобикалящата ни среда – в пластмасовите опаковки и бутилки за вода, пестициди и хербициди, перилните препарати, всички меса /особено пилешкото/и др.

Какво е хранителна непоносимост към мляко?

При повече от 75% от населението се наблюдава дефицит на лактаза – ензим който разгражда млякото и след 2г. възраст не се образува в организма. При консумацията на млечни продукти се предизвиква подуване, газове, диария и др. храносмилателни смущения.

Добре е да знаем, че млякото е истинска кофа за боклук, защото в него се концентрират всички поети от кравите пестициди, хербициди и всевъзможни отрови. И тъй като млякото се стерилизира при висока температура в него практически не остават никакви витамини, нито ценните ензими които са необходими за усвояването му. Това го превръща в негоден за консумация продукт, който разрушава живота.

Има ли подходящо за консумация мляко?

Млечните продукти от козе и овче мляко са по-подходящи и се приемат по-добре от човешкия организъм, тъй като са богати на алфа-линоленови мастни киселини, които предпазват сърцето и артериите от увреждане. Освен това ако са биопродукти, те не са натъпкани с пестициди.

Из книгата „Изкуството да се храним здравословно в 21век“ на Кристиан Барбиш

Изводът е, че трябва да се премахнат продуктите от мляко от менюто ни и да се заменят с други видове млека, намиращи се в биомагазините- бадемово, оризово, овесено и др. А на децата след 2г. ако се дава мляко, то да бъде или козе, или овче и да бъде от чист източник. А възрастните хора ако спрат консумацията на млечни продукти ще си спестят високия холестерол, хипертонията, затлъстяването и дори ракови заболявания.