Вие работите на едно, две и дори три места, пътувате, грижите се за дома и семейството си, стараете се на никого да не липсва нищо, да бъдете винаги във форма на работа, но пък и да не изоставате и от удоволствията като срещи с приятели, вие сте перфектен служител, перфектен бизнесмен, перфектен родител, партньор, съпруг, приятел, перфектен във фитнеса, перфектен в отношенията си с хората, перфектен във всичко…Но напоследък все по-често се будите трудно, нямате енергия, влачите се до офиса, влачите се от офиса, чакате да свърши накрая този кошмарно дълъг ден, броите минутите, часовете и…готово, най-сетне свършва, вие се радвате, утре е нов ден, ще съм отпочинал, ще съм във форма, ще свърша всички задачи, даже ще се позабавлявам после навън и си лягате. Обаче на сутринта отново ви е зле, отново нямате сили, отново чакате да дойде вечерта. И така ден след ден, без да знаете защо е така и какво се случва с вас. Споделяте с близки и приятели и те ви посъветват да отидете на лекар, да се прегледате и да ви направят изследвания. Решавате да ги послушате, ставате рано и отивате да чакате пред кабинета на личния си лекар. Там още от вратата виждате, че чакалнята е претъпкана, няма къде да седнете, защото всички възрастни хора са заели още от 5 сутринта местата за сядане, майки с колички са заели и местата за правостоящи, деца пищят, майките им се карат, възрастните хора негодуват, хора кашлят, кихат, въздухът е застоял, даже почти няма такъв останал в помещението от вируси, крясъци и нерви. А вие нямате време, защото трябва да ходите на работа, но никой не се интересува от това- възрастните хора са преди вас, защото са там от 5 сутринта, макар че не бързат за работа, майките с деца са преди вас, защото са майки с деца, тежко болните са преди вас защото са тежко болни и вие сте последен…Обаждате се на работа и си вземате отпуск един ден с надеждата да ви прегледат.След 5-6 часа чакане идва и вашият ред. Влизате в кабинета, там Ви питат за данните, започват да пишат нещо в компютъра, вие се опитвате да кажете защо сте дошли, но ви прекъсват, защото програмата трябва да се рестартира и наново да се вкарат данните Ви…Когато най-после Ви задават  въпроса защо сте дошли, Вие започвате да обяснявате ,че сте уморен,че не чувствате добре и тогава докторът Ви прекъсва отново и ви пита кашляте ли, имате ли температура, стомашно разстройство ,болки и т.н. След отрицателния ви отговор той прави заключение,че Вие сте здрав и прегледът приключва. Вие молите за изследвания, но Ви отговарят,че нямате право,защото вече сте изразходвали каквото се отпуска за вас по здравна каса и отново Ви подканят към приключване. Вие си тръгвате разочарован, уморен, изнервен и се заричате да не стъпвате повече там или поне това да бъде колкото се може по рядко. И си оставате с проблема- продължавате да бутате ден след  ден, докато наистина се разболеете от нещо сериозно и тогава като „тежко болен“ Ви приемат в болница.И оттам става все по -зле и по-зле.

А не би ли било чудесно, ако Вие не бяхте стигнали до положение да се чувствате отпаднал и въобще да не Ви се беше налагало да посещавате здравни заведения?

Ето тук е моментът, в който мога да Ви обясня какво е холистична медицина и какво място би могла тя да заеме във Вашия живот.

Понятието „холистична“ напоследък започна да се прилага много често като название на алтернативната медицина,което обаче не е съвсем точно.

„Холистичен“ идва от гръцката дума“ holos“, означаваща „цял, цялостен“, т.е. холистичният подход в медицината, означава цялостен подход към нашето здраве, който включва три нива- тяло, ум и дух. Тялото е материално- физическото ниво, умът е умствено- емоционалното ниво, духът е духовното ниво на един човек.

Тези три компонента на човешкия индивид  са взаимно свързани енергийно-информационно и са в непрекъснато динамично взаимодействие помежду си, както и със заобикалящата ни среда. Когато се наруши балансът между тях в една или друга посока настъпва болест.

От тук следва, че здраве е наличието на баланс между тези системи или хармония на физическо, умствено-емоционално, психическо и духовно ниво, както и със заобикалящата среда. Това определение в известна степен се доближава до всеизвестното ни такова на СЗО, което определя здравето като „пълно физическо, психическо и социално благополучие.“

Всичко това означава, че за да бъдем здрави ние трябва да се грижим за всеки един аспект от нашата същност- за своето тяло, като го храним правилно, осигуряваме му подходящ режим за сън и почивка, тренираме го с физически упражнения ; за своето умствено и емоционално равновесие като тренираме психиката си да се научи да бъде стабилна в стресовия ни живот и не на последно място-духовния аспект и контакта ни с природата.

Конвенционалната или „традиционна“ медицина се фокусира основно върху физическото ниво на човека и почти не обръща внимание на двупосочната връзка ум-емоции-тяло. Тя се фокусира върху премахването на определените симптоми, които са резултат от истинската причина, която се крие много често в другите нива и така лекува резултата, а не причината. Поради това много често болестта се връща отново, дали на същото място, дали на друго, но така или иначе човекът преминава през доста терапии, част от които биха били излишни, ако  се започне с първопричината. Сам по себе си симптомът е сигнал, че нещо трябва да се промени, че балансът е нарушен и когато го отстраним, ние всъщност вече не можем да стигнем до причината. Затова трябва да се лекува не самата болест, а болния човек, намиращ се при неговите условия, в неговата среда и взаимодействия със света, да се влезе в същината на неговата ситуация и тогава да се вземе решение как да се действа.

Алтернативната медицина, която включва хомеопатия, фитотерапия, гладолечение, акупунтура и други подобни се фокусира върху първопричината- липсата на хармония и баланс между трите нива и се стреми да възстанови изначалното енергийно състояние на баланс на човека. Все пак никой от тези алтернативни методи сам по себе си не е панацея и затова трябва да се действа едновременно с всички тях и целта да бъде дългосрочно постигане на добро здраве чрез здравословен начин на живот.

Обаче за да се стигне до там трябва първо да се овладеят острите състояния на болестта и това не може да стане без намесата на конвенционалната медицина, която е много ефикасна с бързите си ефекти на медикаментите и оперативните намеси.Вече след това трябва да се работи в посока да не стигате до там да се нуждаете от такива тежки интервенции и чрез алтернативните методи в медицината да постигнете мечтаното Ви здраве и да го задържите задълго. Всяко заболяване започва далеч преди да се появи първия симптом и когато успеем да открием тенденцията и да го предотвратим, няма да се стигне изобщо до него.

Това е същността на холистичната медицина- цялостно повлияване на здравето чрез алтернативни и конвенционални методи,които да работят заедно в една единствена посока, неговото подобряване. Ние сме създадени от природата с пълни възможности за самооздравяване и регенерация, които са подтискани от факторите на средата ни- стрес, недостатъчен сън, некачествена храна, замърсяването на околната среда, алкохол, тютюн и др.Ако имаме възможност да елиминираме тази част от  факторите, която зависи от нас- храна, сън, да не употребяваме токсични субстанции, движение, приемане на суперхрани и добавки, ние бихме постигнали един баланс на едно по-високо ниво на своето здраве и доста по-рядко бихме чакали пред кабинетите на лекарите. Тук се намесва процесът на осъзнаване на нуждата от тази промяна и се включва и промяната ни на духовно ниво.Затова лекарят, практикуващ холистична медицина трябва да умее да ви поведе по пътя към това осъзнаване,от който момент Вие сами ще търсите начини да се самоусъвършенствате и да вървите по своя път към здраве и дълголетие, с вярата,че природата е най-силният лечител.

И тогава пътят към здравето става удоволствие.