Тялото ни е съставено предимно от вода- т.нар. вътрешна течна среда на организма, която има своите характеристики, една от които е нейната киселинност. Мярката за киселинност е рН, което е десетичен логаритъм от отношението на положително заредените киселинни водородни катиони и отрицателно заредените алкални йони- аниони на един разтвор. За да сме здрави, нашето рН трябва да е неутрално, с тенденция към леко алкално. За да сме здрави, рН на кръвта се поддържа винаги в границите 7,36-7,44 .Това е необходимо за извършване на биохимичните ензимни реакции, тъй като активността на ензимите, които ги катализират се подтиска при киселинно рН. За да успее организмът да поддържа тези тесни граници, той изразходва своите т.нар. буферни системи. За да облекчим своите буферни системи е препоръчително да приемаме повече алкални храни. С възрастта поддържането на нормално рН става много важно, защото почти всички болести се развиват при кисело рН- като започнем от дегенеративните заболявания, сърдечно-съдовите, диабет, затлъстяване и невъзможност за отслабване и най-страшното- рак. Лечението на раковите заболявания освен традиционните методи включва алкална диета на зеленчукови и плодови сокове за да се облекчат буферните системи. До колко това е успешно зависи от конкретните случаи.

При висока киселинност изкристализират солите в урината и е възможно да се образуват камъни в бъбреците.

Причината за високата киселинност е начинът ни на хранене. Почти всички храни в хранителните магазини са киселинни и съвременното общество не е научено на хранителни навици, поддържащи алкално рН. Причината за това е, че още от училище учат децата да ядат полуфабрикати и пакетирани храни и никой не включва в обучението часове по здравословно хранене, което би променило обществото и новите поколения биха били научени какво трябва и какво не трябва да се яде. Другата причина е, че никой не забранява производството на всички вредни храни, никой не спира рекламите за тях и затова ето го резултатът- огромен брой болни и затлъстели хора в света!

Храните, които са високо киселинни  са следните: алкохол, кафе, хляб, зърнени храни, спагети и паста, захар, тютюн, месо и месни продукти, риба, пиле, мляко и млечни продукти, консервирани храни, масло, сметана, маргарин, свинска мас.

Алкални и алкализиращи храни, които трябва да приемаме са: ябълка, свежа кайсия, броколи, брюкселско и обикновено зеле, пъпеш, карфиол, целина, череши, кестени, кокосово мляко, прясна и сладка царевица, краставици, патладжани, чесън, джинджифил, цариградско грозде, грейпфрут, пресен и суров хрян, праз лук, лимони и кората им, марули, манго, дини., Боб, зрели банани, фурми, смокини, сини сливи, сушени плодове, бадеми, авокадо, зелен фасул, цвекло, къпини, моркови, боровинки, кисело грозде, сушени праскови, нар, сливи, малини, спанак.

Стресът също снижава нашето  рН и води до киселинност.

Установено е, че при кисело рН се губят калций и магнезий. Затова хора, консумиращи много животински продукти обикновено страдат от липсата им.

Затова препоръката ми е да се храним с много сурови плодове и зеленчуци, ако се наложи да се яде месо то да бъде малко и с голяма салата, да избягваме млечните продукти, пакетираните и обработени храни. На пазара има лентички за измерване на рН в урина на символична цена, с които всеки може да си провери рН лесно и бързо, колкото често желае. Ако се налага храна, за която знаем, че е киселинна и ще ни понижи рН, можем да компенсираме с голяма салата ,плод или прясно изцеден плодов или зеленчуков сок. Сода за хляб не се препоръчва, защото тя не може да се дозира и може да изпаднем в другата крайност- алкалоза, а и не е полезна за стомашната лигавица.

А как да постъпим ако не можем да се храним само с алкални храни?

Препоръчват се алкализиращи природни продукти като Бамбук и китайски Боров прашец, които поддържат нашето рН алкално, дори да употребяваме киселинни храни. Може кафе, алкохол, месо- с тези уникални открития на Китайската медицина можем да хапваме и по нещо вредно /без да прекаляваме/.

Изводът от всичко това е, че като знаем къде се корени източникът на нашите болести ще бъде много по лесно да обърнем внимание на храненето си и да се преборим с тях.

[maxbutton id=“1″]